وضعیت: باز
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1401/10/05
مهلت ارسال پیشنهاد: 1401/10/27
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
امروزه استفاده از روشهای دینامیکی برای برآورد دقیق و سریع ثابتهای الاستیک در مهندسی سنگ کاملاً پذیرفته شده است و با توجه به غیرمخرب بودن این آزمایشها، مورد استقبال زیادی قرار گرفتهاند. در این راستا تعیین پارامترهای الاستیک سنگها با استفاده از سرعت امواج صوتی طولی و برشی، رایجترین روش ارزیابی مقاومت مکانیکی سازندهای زیرزمینی در صنعت نفت است.
هر چند مدول یانگ استاتیکی بدستآمده از انجام آزمایشهای مخرب روی نمونه سنگها، به مقادیر واقعی نزدیکتر است، اما تخریب همه نمونهها به علت گرانقیمت بودن ممکن نیست. به همین دلیل، در چاههای نفت با استفاده از روشهای چاهپیمایی صوتی، مقادیر سرعت موجهای طولی و برشی اندازهگیری شده و با استفاده از آن، مدول یانگ دینامیکی محاسبه میشود که به نسبت، ارزانقیمتتر است و بازه عمق بیشتری از سازندهای زیرزمین را تحت پوشش قرار میدهد. مطابق مطالعات انجام شده و در اکثر موارد، مقادیر پارامترهای دینامیکی با مقادیر پارامترهای استاتیکی برابر نیستند، لذا باید بهصورت همزمان در آزمایشگاه با انجام تستهای استاتیکی، سرعتهای طولی و برشی به منظور برآورد دقیق پارامترهای دینامیکی اندازهگیری شوند. روش کار به این صورت است که امواج الاستیک به داخل نمونه ارسال شده و سرعت امواج فشاری و برشی در نمونه سنگی اندازهگیری میشود. سرعت این امواج وابسته به مقاومت فشاری و کششی سنگ یا بهطورکلی کیفیت سنگ است.
اکثر دستگاههای موجود در ایران تنها در دما و فشار محیطی، قابلیت اندازهگیری سرعت طولی و برشی را دارند. در صورتیکه برای اندازهگیری سرعت صوت در شرایط مخزن لازم است حرارت بالای 100 درجه سانتیگراد و فشار بالای 400 بار بر روی نمونه اعمال شده و همزمان، تغییرات سرعت اندازهگیری شود. با توجه به اینکه پیزوالمنتهایی که در حال حاضر استفاده میشوند، از جنس سرامیک بوده و تحمل این فشار را ندارند، لازم است درون غلاف فولادی مقاوم به دما و فشار قرار داده شوند. این ترکیب (پیزوالمنت و غلاف فلزی) پراب نامیده میشود.
همانطور که اشاره شد، یکی از روشهای آزمون غیرمخرب، دستگاه التراسونیک است که میتوان آن را به دو بخش “سختافزار” و “نرمافزار” تقسیمبندی نمود. این دستگاه، قابلیت اندازهگیری سرعت صوت بر روی نمونههای استوانهای و مکعبی را دارا خواهد بود. در ادامه به تفصیل به ویژگیهای هر بخش پرداخته میشود:
بخش سختافزاری:
نمونه استوانهای سنگی دارای قطر 38 میلیمتر و ارتفاع 76 میلیمتر است که توسط محفظه، تحتفشار جانبی و توسط پرابها تحت تنش محوری قرار میگیرد (شکل 1). شایان ذکر است که به دلیل تداخل امواج، امکان فعالسازی پیزوالمنتها بصورت همزمان وجود نخواهد داشت.
بخش نرمافزاری:
نرمافزار باید بهگونهای باشد که:
از موارد چالشبرانگیز در ساخت این دستگاه میتوان به جلوگیری از تبدیل موج طولی به برشی در پرابهای ارسال و دریافت موج، عدم ایجاد نویز دستگاه التراسونیک در کنار پاورپک هیدرولیک سهفاز، اعمال کمترین اختلاف زمانی بین ارسال دو موج متوالی جهت جلوگیری از پدیده تداخل امواج اشاره کرد.
انتظار میرود در پایان ساخت این دستگاه بتوان سرعت صوت را بر روی نمونههای استوانهای و مکعبی در فشار، دما و تنش دلخواه بدست آورد. این دستگاه مکمل دستگاه بارگذاری سه محوری است که با برق سهفاز راهاندازی میشود، لذا نباید تحتتأثیر نویز قرار گیرد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ27/10/1401 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.