وضعیت: باز
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1403/03/22
مهلت ارسال پیشنهاد: 1403/04/15
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
از جمله چالشهای بستهبندی سموم و مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی استفاده از بطریهای پلاستیکی است. این بطریها اغلب از جنس پلیاتیلن ترفتالات (PET) و پلیاتیلن (PE) تکلایه و چندلایه تولید میشوند. دلیل استفاده از بطریهای چندلایه، وجود یکلایه پلیمری با عبورپذیری بسیار کم در برابر حلالهایی مانند تولوئن، زایلن، الکلها و دیگر مواد شیمیایی است. یکی از اصلیترین موادی که به عنوان لایه مانع و مقاوم در این نوع بطریها استفاده میشود، پلیمر EVOH میباشد. تولید این پلیمر خاص در انحصار مجموعههای محدودی است که سبب میشود علاوه بر قیمت تمامشده بالا، واردات و تأمین آن مشکل باشد. هدف از طرح پژوهشی حاضر، توسعه ماده پلیمری به عنوان جایگزین EVOH است که مقاوم به حلال بوده و قابلیت استفاده در دستگاههای اکستروژن EVOH را داشته باشد.
عبوریپذیری یک مایع یا گاز فرآیندی سه مرحلهای است که در آن سیال به علت اختلاف غلظت در دو طرف فیلم یا لایه پلیمری، ابتدا جذب سطح پلیمر شده و در مرحله بعد درون آن نفوذ کرده و به سمت دیگر میرسد و در نهایت با واجذب از لایه، خارج و به محیط دیگر که غلظت در آن کمتر یا صفر است میرود. عبورپذیری پلیمرها وابسته به دما، بلورینگی، قطبیت، جرم مولکولی، دمای انتقال شیشهای، وجود یا عدم وجود کومونومر یا نرمکننده و خصوصیات ماده نفوذکننده است.
به واسطه این ویژگی پلیمرها و عبور حلال از آن، سم درون بطری بستهبندی دچار افت وزن، هدررفت و همچنین کاهش فشار درونی بطری، ایجاد خلأ و تغییر شکل بطری میشود. این موضوع علت گرایش صنعت به بطریهای چندلایه است. شرکت متقاضی، تولیدکننده بطریهای چندلایه است که شامل یکلایه بیرونی پلی اتیلن حاوی مستربچ، لایه بازیافتی داخلی، لایه چسب و در نهایت لایه مقاوم در برابر نفوذ حلال ازجنس EVOH است. این بطریها برای بستهبندی مواد شیمیایی مانند حلالها، کودها و سموم شیمیایی استفاده میشوند. در ادامه به تشریح فرایند تولید بطریهای چندلایه پرداخته میشود.
قالبگیری دمشی کواکستروژن، فرایند تولید بطریهای چندلایه، شامل دو یا چند اکسترودر است که خروجی آنها وارد یک قالب چندلایه میشود که هر لایه عملکرد خاصی دارد (شکل 1). حداقل ضخامت قابل دستیابی از طریق فرآیند کو-اکستروژن قالبگیری دمشی، برای لایه مقاوم بین 20 تا 30 میکرون و کل بطری 1600 میکرون تنظیم میشود.
این فرایند قادر است ویژگیهای خاص مواد ترموپلاستیک را در یک ساختار چندلایه ترکیب کند. ویژگیهایی که میتوان با فناوری کو-اکستروژن بدست آورد شامل مقاومت در برابر درجه حرارت بالا، نفوذ بخار آب، نفوذ اکسیژن، از دست دادن دیاکسیدکربن، حلالها، الکل، طعمدهندههای غذایی و محافظت در برابر اشعه ماورا بنفش هستند. از جمله مواد پیشنهادی پلیالفینها هستند که در برابر بخار آب بسیار مقاوم میباشند؛ اما ظرفیت محدودی برای نگهداری مواد شیمیایی ریزمولکول دارند. به همین دلیل، برای ایجاد سد اکسیژن، دیاکسیدکربن یا حلالها از موادی با ضریب نفوذپذیری کم مانند EVOH ،PVDC، PAN و PA استفاده میشود.
هنگام انتخاب مواد برای ترکیب در یک ساختار چندلایه، ویژگیهای چسبندگی و رئولوژیکی مواد مختلف نیز باید در نظر گرفته شود؛ زیرا هر گونه پوسته شدن و عدم دوخت مناسب باعث از دست رفتن خواص بطری میشود. در حالی که ترکیبی از مواد مشابه مانند LDPE و HDPE به طور معمول به راحتی قابل کنترل و چسبندگی است، اما پلیمرهای سدکننده به علت قطبی بودن معمولاً به پلیالفینها نمیچسبند و نیاز به تداخل یکلایه چسب دارند.
در این تحقیق از مجری انتظار میرود که پلیمری، جایگزین لایه نفوذ توسعه دهد به نحوی که قابلیت استفاده در دستگاه فعلی شرکت متقاضی که با استفاده از پلیمر EVOH در حال تولید است را داشته باشد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 15 تیرماه 1403 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.