وضعیت: بسته
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1403/06/12
مهلت ارسال پیشنهاد: 1403/06/25
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
محفظههای احتراق بخش مهم و استراتژیک موتورهای ماهوارهبر محسوب میشوند که تحت تنشهای گرمایی بالایی قرار دارند. افزایش عملکرد محفظههای احتراق منجر به افزایش بازدهی و کارآمدی موتور خواهد شد. یکی از مهمترین چالشهای پیش رو در محفظههای احتراق به کارگیری پوششهای سد حرارتی (TBC) به منظور حفاظت از دیوارههای محفظه تحت تنش است که بایستی توانایی تحمل دمای بالا را داشته و به عنوان عایقی در برابر گرما عمل کنند، محفظه درجه حرارت کمتری را تجربه کند و تا حد امکان از آسیبهای ناشی از دمای بالا محافظت شود. به علت اینکه دمای گاز ایجاد شده در محفظه احتراق از نقطه ذوب بخشهای فلزی زیر لایه معمولا بالاتر است، هرگونه شکستی در پوششهای سد حرارتی، موتور را در معرض خطر قرار می دهد. انتخاب ماده پوشش سد حرارتی بر اساس الزامات اصلی، نقطه ذوب بالا، عدم استحاله فازی در محدوده دمایی دمای اتاق تا دمای کاری، هدایت حرارتی پایین، خنثی بودن شیمیایی، انطباق ضریب انبساط حرارتی پوشش با زیرلایه فلزی، چسبندگی خوب به زیرلایه فلزی و نرخ زینترینگ پایین در یک میکروساختار متخلخل است.
یکی از متداولترین پوششهای سد حرارتی زیرکونیای پایدار شده با ایتریا (YSZ) است. محدودیتهای زیادی برای استفاده از این پوشش به دلیل تغییر فاز در دماهای بالاتر از حدود C° 1200 وجود دارد. در سالهای اخیر پوشش زیرکونات گادولینیوم به دلیل تحمل دمایی بالاتر بدون تغییر فاز و هم چنین رسانش گرمایی پایینتر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و صنعتگران قرار گرفته است. این ترکیب جدید قادر به تحمل دمایی بسیار بالاتر از YSZ است و میتواند تاثیر چشمگیری در افزایش راندمان قطعات داشته باشد. هدف از طرح پژوهشی حاضر، سنتز پودر زیرکونات گادولینیوم تک فاز و اعمال آن به صورت پوشش با روش پاشش پلاسمایی بروی قطعات با دمای کاری بالا و تحت تنشهای حرارتی زیاد است.
در برخی صنایع به دلیل دماهای کاری بالا تحقیق روی پوششها و مواد نوین با کارایی پیشرفته به شدت احساس
میشود. تنوع موادی که میتوانند به عنوان مواد TBC استفاده شوند، بسیار محدود است و تاکنون مواد بسیار کمی برای برآورده کردن این نیازها رضایت کننده بودهاند. از جمله این مواد میتوان به زیرکونات گادولینیوم اشاره کرد که توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. به طور کلی زیرکونات، از جمله فلزات خاکی کمیاب با ساختار کریستالی پیروکلر دستهای از سرامیکها محسوب میشوند که رسانش گرمایی پایینی دارند و میتوانند به عنوان مواد مناسب برای پوششهای سد حرارتی در نظر گرفته شوند. گادولینیم زیرکونات (GZ) یک ماده جایگزین، با هدایت حرارتی کمتر، توانایی تف جوشی بهتر و نقطه ذوب و پایداری فاز بالاتر از YSZ است. زیرکونات گادولینیوم به عنوان پوششهای سد حرارتی ویژگیهای به مراتب بهتری را برای قطعاتی با دمای کاری بالا ایجاد میکند و این امر منجر به افزایش کارایی و راندمان قطعه میگردد و جایگزین مناسبی برای ترکیبات متداول خواهد بود. مهمترین ویژگیهایی که میتوان برای این پوشش در نظر گرفت عبارتند از:
الف) پایداری گرمایی در دمای بالاتر نسبت به YSZ که در نتیجه منجر به قابلیت کاربرد این پوشش در قطعاتی با دمای کاری بالاتر نسبت به پوششهای متداول میشود.
ب) رسانش گرمایی پایینتر که منجر به ایجاد عایق بودن بهتر و کاهش انتقال حرارت کمتر به قطعه شده و عمر قطعه افزایش پیدا خواهد کرد.
به دلیل کاربرد این پودر به عنوان پوشش سد حرارتی در قطعات خاص و عدم امکان واردات، عدم وجود تولید کننده داخلی و نیاز به این پودر در صنایع هوافضا که در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است نیاز به تولید آن به شدت احساس میشود.
در این پروژه انتظار میرود پودر زیرکونات گادولینیوم با هدف استفاده به عنوان پوشش سد حرارتی در قطعاتی با کاربردهای دما بالا و تحت تنشهای حرارتی بالا سنتز شود. در نهایت پودر سنتز شده با طراحی و بهینه سازی ترکیب چند لایهای مختلف (از نظر ضخامت و نوع) با استفاده از روش پاشش پلاسمایی روی نمونههای آزمایشگاهی مورد آزمون پوشش داده خواهد شد و رفتار آن در محیطهایی با تنش حرارتی بالا( دمای اعمالی حدود C ° 2600) در سیکلهای زمانی مختلف بررسی میگردد. از مجری تحقیق انتظار میرود گامهای زیر را طی نماید:
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 25 شهریورماه 1403 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.