وضعیت: بسته
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1402/08/08
مهلت ارسال پیشنهاد: 1402/08/23
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
سیلیکونها گروه پرکاربردي از مواد هستند که در مقابل شرایط جوي مانند رطوبت و نور مقاومت بالایی دارند. قدرت پخش و توزیع مناسب و بیاثري شیمیایی و زیستشناختی از دیگر ویژگیهاي سیلیکونهاست. از دیگر ویژگیهای بارز سیلیکونهای پلیمری میتوان به پایداری حرارتی بالا، خواص دیالکتریک عالی و مقاومت در برابر اکسید شدن اشاره کرد. رزینهای سیلیکونی اغلب به صورت هیبرید میتوانند با ترکیبات آلی و معدنی مانند پلیاسترها مخلوط شوند و ترکیباتی با خواص ویژه ایجاد کنند. امروزه استفاده از سیلیکونها در صنعت روز به روز در حال گسترش است. سیلیکون در صنایع رنگسازي، الکترونیک، پزشکی، شیمیایی و پلیمری و همچنین صنایع مرتبط به آلومینیم و فولادسازي استفاده میشود.
شرکت متقاضی با توجه به فعالیت در صنایع فوم پلییورتان، از سیلیکونها به عنوان آزادکننده قطعه از قالب و همچنین به عنوان سورفکتانت و پایدارکننده فوم پلیاورتان استفاده مینماید که هر دو وارداتی هستند. واردات سیلیکونهای مصرفی بهعنوان سورفکتانت در زیره کفش حدود 150 تن در سال و معادل 1 میلیون دلار است. لازم به ذکر است، این دو گروه از مواد سیلیکونی، در همه شرکتهای تولید کننده پلییورتان قابل مصرف و مورد نیاز هستند و البته نیاز دیگر صنایع (بجز صنایع پلیاورتان) نیز بوده که از مهمترین آنها میتوان به صنایع آرایشی-بهداشتی اشاره نمود.
کشور در حال حاضر از پتانسیل بالایی برای تولید سیلیکون فلزی برخوردار است و و با کسب دانش فنی ساخت این محصول، می تواند بخشی از نیاز صنایع را رفع نماید.
از چالشهای تولید سیلیکون پلیمری میتوان به تولید پلیاترهای ختم شده به گروههای آلیل، دسترسی به اتیلناکساید و پروپیلناکساید و پلی اتر پلیاٌلها و همچنین توسعه فرمولاسیون نمونههای سیلیکون سورفکتانتهای خارجی موردنظر اشاره نمود.
در راستای تولید این ماده، تولید پلی اترهای ختم شده به گروههای آلیل، دسترسی به پلی اتر پلیاٌلها مقداری مشکل است. رسیدن به فرمولاسیون نمونه سیلیکون سورفکتانتهای خارجی مورد نظر هدف اصلی این پروژه خواهد بود.
در این راستا، با توجه به ساختارهای انتخاب نوع آلیل هالید و نوع و مشخصات فیزیکی پلیاترها (جرم مولکولی، عدد هیدروکسیل، نوع پلیاتر)، کنترل دما، نسبت مولی واکنشگرها و شرایط واکنش جهت رسیدن به محصولی با ویسکوزیته، جرم مولکولی و درصد هیدروژن (Si-H%)، نسبت مولی دو بلوک متفاوت OSi(CH3)H و OSi(CH3)2 در کوپلیمر PMHS، کنترل توپولوژی (بلاک، گرفت، شانهای و …) محصول نهایی، شرایط مناسب واکنش هیدروسایلیلیشن آلیل اترها در حضور کاتالیست پلاتین و در نهایت تخلیص نمونه میتوانند از جمله چالشهای تولید سیلیکون پلیمری باشند.
به این منظور، تیم مجری باید در گام اول آلیل اتر را از آلیل هالید و پلی اتر تولید نماید، سپس به فرایند تولید پلیمتیل هیدروسیلوکسان (PHMS) از هیدروسیلیکون و مواد D4 و D5 ارائه شده توسط شرکت متقاضی دست یابد تا بتواند از ترکیب این دو ماده به سیلیکون سورفکتانت مدنظر برسد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 23 آبانماه 1402 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.