وضعیت: باز
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1402/04/21
مهلت ارسال پیشنهاد: 1402/05/10
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
ماستیکهای سیلیکونی سالیان درازی است که در صنایع مختلف موردتوجه و استفاده قرار گرفتهاند. راحتی کار، بوی کم، خاصیت کشسانی قابلقبول، سخت شدن در دمای محیط و مقاومت در برابر رطوبت از مهمترین ویژگیهای این محصول است. با اینحال، مشکلات این ماستیک، عمر کوتاهمدت، همچون خواص مکانیکی ضعیف و امکان رشد قارچ و باکتری، کارایی آن را بهشدت تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به بازارهای جهانی، مصرف ماستیکهای سیلیکونی بهنوعی منسوخ شده و استفاده از ماستیکهای پایه بیوتیل در حال توسعه است.
نفوذپذیری پایین در برابر رطوبت، مقاومت شیمیایی بالا در محیطهای خورنده، قدرت چسبندگی سیلانت بیوتیل به سطوح مختلف، قابلیت میرا کردن تنشهای استاتیک و دینامیک وارده در اتصالات و مقاومت بالا در برابر سایش و پارگی، استفاده از این لاستیک را به عنوان پایه پلیمری ماستیک جایگزین، تایید میکند. هدف این تحقیق، توسعه دانش فنی تولید ماستیک بیوتیل خشک شونده در دمای محیط و در مجاورت هوای آزاد است.
لاستیکها، ترکیبات پلیمری شبهجامدی میباشند که در حالت خام دارای خواص فیزیکی و مکانیکی نامطلوبی هستند، از اینرو، لاستیک قبل از مصرف باید پخت شود. پخت لاستیک، به مجموعه واکنشهای شیمیایی درون ساختار پلیمر گفته میشود که نتیجه آن بروز خواص منحصربهفرد در لاستیک است.
فرایند پخت لاستیکها (ایجاد اتصالات عرضی بین زنجیرهای پلیمر لاستیکی) معمولا با کمک سولفور، تحت فشار و دمای بالا (130 تا 180 درجه سلسیوس) انجام میشود (شکل 1). ازآنجاکه شبکهای شدن لاستیک (پخت و ایجاد اتصالات عرضی) در دمای محیط امکانپذیر نیست، لذا مصرف این ترکیبات در محصولاتی که لازم است بدون حرارتدهی شبکهای شوند، عملاً مقدور نیست. شاید همین ویژگی لاستیکهای سیلیکونی (پخت در دمای محیط) باعث شده که علیرغم عملکرد ضعیف، سالیان دراز در ساخت ماستیکهای درزگیر بکار روند.
درعینحال طبق مطالعات، استفاده از پلیمرهای پختشونده در دمای محیط (ترموست و هواپخت) به عنوان هیبرید با یک پلیمر لاستیکی میتواند تاحدودی شبکهای شدن جزئی محصول و در نتیجه ارتقا خواص مکانیکی محصول را سبب شود و همچنین، برخی افزودنیها موجب کاهش دمای شبکهای شدن لاستیک میشوند. شکل 2 شماتیکی از زنجیرهای پلیمری شبکهای شده در ترکیب لاستیک را نمایش میدهد.
با توجه به پژوهشها، برای این نوع کاربرد، لاستیک بیوتیل به عنوان پایه پلیمری ترکیب مناسبی است. در این پروژه تحقیقاتی انتظار میرود که مجری پس از تعیین فرایند، به توسعه فرمولاسیون و ساخت ترکیب لاستیکی اولیه پرداخته و در ادامه به تنظیم ویسکوزیته لاستیک با کمک حلالها (تعیین نوع و نسبت حلال به لاستیک)، ساخت ماستیک و بررسی رفتار پخت آن جهت حصول محصول هواپخت بهینه بپردازد. در ادامه پس از بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی ماستیک، فرمولاسیون را بهینه کرده و محصول نهایی را ارائه دهد.
دو چالش این تحقیق، یافتن افزونههایی برای امکانپذیر نمودن پخت جزئی لاستیک در دمای محیط است تا چسبناکی آن از بین برود و از سوی دیگر، لاستیکها سیالاتی با ویسکوزیته بسیار بالا (جامد) هستند که نمیتوانند بهصورت ماستیک مصرف شوند؛ لذا چالش دوم در این پژوهش کاهش موثر ویسکوزیته برای کاربرد به عنوان ماستیک میباشد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 10 مردادماه 1402 در سامانه غزال به آدرسhttps://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.