وضعیت: باز
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1403/05/13
مهلت ارسال پیشنهاد: 1403/05/15
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
استفاده از ماسک صنعتی شیمیایی برای همه افرادی که در معرض استنشاق گرد و غبار و گازهای شیمیایی هستند، امری ضروری و حیاتی است. این ماسک از کاربر در برابر تمام ذرات و آلودگیهای قابل استنشاق محافظت میکند. بهبود عملکرد ماسکهای شیمیایی با استفاده از نانو حفرات کربن فعال به کار رفته در فیلتر ماسک به منظور ارتقاء کیفیت و قابلیت حذف همزمان چند گاز مد نظر است که از طریق مطالعه خواص در مقیاس نانو و اثر خواص مورفولوژی و کاتالیتیک افزودنیهای پایه نانو جهت بهبود احتمالی و قابلیت به دام انداختن چند گاز با مشخصات شیمیایی متفاوت، در این طرح تحقیقاتی مورد بررسی خواهد بود.
باتوجه به مشخصات کاملاً متفاوت گازهای شیمیایی، افزودن یک ماده یا عامل شیمیایی بهتنهایی منجر به بهبود خواص یک فیلتر برای حذف چند گاز نخواهد شد، بنابراین بایستی خواص مورفولوژی افزودنیهای پایه نانو بهبود یابند. تمامی مسیرهای منتج به محصول نهایی نباید منجر به افزایش مقاومت تنفسی فیلتر موردنظر یا ایجاد ذرات سمی بسیار ریز از طریق شکستن گازها یا تغییرات احتمالی در ساختار کربن فعال شوند.
باتوجهبه استراتژیک بودن این محصول در صنایع متعدد از جمله پتروشیمی، عمران و راهسازی و صنایع نظامی، اطلاعات بسیار محدودی در منابع علمی معتبر دنیا ذکر شده و در انحصار شرکتهایی همچون دراگر (آلمان)، هانیول (آمریکا)، اسپاسیانی(ایتالیا) است که در شرایط فعلی کشور نیاز به راهحلی همیشگی برای این مهم بیشازپیش احساس میشود، لذا دانش فنی تولید فیلترهای گازی چندگازه هدف غایی این طرح بوده و انتظار میرود خروجی طرح محصولی جهت تأمین نیاز بازار بهمنظور پوشش طیف وسیعتری از فیلترهای گازهای شیمیایی را علاوه بر فیلترهای گازهای تکحالتی باشد.
ماسکهاي ضد گازي متشکل از دو بخش خاص طبق تصویر (1) با قرارگرفتن در فيلتر مستقر در قسمت خرطوم ماسک، مانعي در مقابل ورود مواد سمي ايجاد ميکنند. بخشهای مختلف فیلتر ماسکهای ضدگازی تنفسی به شرح زیر است:
فیلترهای گازی به دو دسته فیلترهای تکگازه (فیلتراسیون یک گاز مشخص) یا چندگازه (قابلیت جذب همزمان چند گاز مختلف شیمیایی) دستهبندی میشوند. فیلترهای تکگازه، معمولا کوچک و دایرهای شکل هستند. این فیلترها براساس نوع و تعداد سموم با یک حرف بزرگ انگلیسی (مانند فیلتر A1 مناسب برای جذب انواع بخارات مواد آلی مانند رنگهای صنعتی، مشتقات مواد نفتی، انواع حلالها، سموم نباتی و فیلتر B1 مناسب برای جذب گازها و بخارات مواد معدنی و ترکیبات مختلف آنها) دستهبندی میشوند. فیلترهای مدنظر این طرح از نوع فیلترهای چندگازه میباشند که با چند حرف نشانگر هریک از گازهای مربوطه مشخص میشوند.
براي پالایش مواد شيميايي خطرناک، اغلب در ماسکهاي ضد گازی، از زغالچوب فعال يا همان زغال اکسیدی استفاده ميشود. زمانی که زغال با استفاده از اکسيژن فعال ميشود، ميليونها حفره چسبناک در هرکدام از ساختارهاي مولکولي آن ايجاد ميشود و هر ماده سمي که از ميان زغال فعال عبور ميکند، ديگر نميتواند به حرکت خود درون ماسک ادامه دهد. فیلتر ماسک گازهای شیمیایی حاوی گرانول اصلاح شده کربن فعال با سایز مشخص است که از نظر شیمیایی یا فیزیکی باعث بازداری مؤثر عبور گازها و بخارات آلاینده میشود. این نوع فیلتر روی ماسکهای تمامصورت مدلهای TR 82 ،TR 2002 CL2 وTR 2002 CL3 طبق استاندارد EN 148-1 استفاده میشود. فیلترهای مبتنی بر پایه جذب فیزیکی براساس استاندارد (EN 14387:2004) قادر به حذف گازهای فرار مرسوم مانند بخارات بنزین، تینر، بوی سموم کشاورزی و رنگهای صنعتی حاوی حلالهای فرار هستند. با این حال برای حذف گازهای شیمیایی معدنی (Cl2, HCN, HCl, H2S, NH3، VOC) نیاز به انجام واکنشهای خاص روی گرانول کربن فعال است.
در این طرح طراحی فیلتر باید بهگونهای باشد که بتواند 99.99 درصد از ذرات سمي را حذف کند و درعینحال منافذ کافي براي تنفس فرد باقي بگذارد. همچنین باتوجه به ترشوندگی فیلتر سلولزی و ازدسترفتن قابلیت کربن فعال در جذب ذرات سمی طی چند ساعت قرارگرفتن در معرض گازهای شیمیایی، امکان استفاده طولانیمدت از فیلتر وجود نداشته و معمولاً بایستی پس از 3 تا 4 ساعت تعویض شود. باتوجه به اهمیت حذف گاز سولفید هیدروژن در فیلتراسیون گازهای شیمیایی، لازم است کربن فعال بهکار رفته در فیلترهای کارتریجی تنفسی توسعه یابد. خواص فیلترهای سلولزی برای حذف گردوغبار، استفاده از خواص مزوپور و گروههای عاملی در سطح حفرات نانوذرات کربن و انجام واکنشهای ویژه برای دوپکردن ذرات مشخص جهت به دامانداختن گازهای شیمیایی مختلف در این طرح تجمیع شده که این مسیر، بسته به نوع گاز متفاوت است.
هدف این طرح، دستیابی به دانش فنی تولید فیلتر چندگازه گازهای شیمیایی کلاس B بوده که مشخصات فیزیکی آن به شرح زیر است:
این فرایند قادر است ویژگیهای خاص مواد ترموپلاستیک را در یک ساختار چندلایه ترکیب کند. ویژگیهایی که میتوان با فناوری کو-اکستروژن بدست آورد شامل مقاومت در برابر درجه حرارت بالا، نفوذ بخار آب، نفوذ اکسیژن، از دست دادن دیاکسیدکربن، حلالها، الکل، طعمدهندههای غذایی و محافظت در برابر اشعه ماورا بنفش هستند. از جمله مواد پیشنهادی پلیالفینها هستند که در برابر بخار آب بسیار مقاوم میباشند؛ اما ظرفیت محدودی برای نگهداری مواد شیمیایی ریزمولکول دارند. به همین دلیل، برای ایجاد سد اکسیژن، دیاکسیدکربن یا حلالها از موادی با ضریب نفوذپذیری کم مانند EVOH ،PVDC، PAN و PA استفاده میشود.
هنگام انتخاب مواد برای ترکیب در یک ساختار چندلایه، ویژگیهای چسبندگی و رئولوژیکی مواد مختلف نیز باید در نظر گرفته شود؛ زیرا هر گونه پوسته شدن و عدم دوخت مناسب باعث از دست رفتن خواص بطری میشود. در حالی که ترکیبی از مواد مشابه مانند LDPE و HDPE به طور معمول به راحتی قابل کنترل و چسبندگی است، اما پلیمرهای سدکننده به علت قطبی بودن معمولاً به پلیالفینها نمیچسبند و نیاز به تداخل یکلایه چسب دارند.
در این تحقیق از مجری انتظار میرود که پلیمری، جایگزین لایه نفوذ توسعه دهد به نحوی که قابلیت استفاده در دستگاه فعلی شرکت متقاضی که با استفاده از پلیمر EVOH در حال تولید است را داشته باشد.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 15 مردادماه 1403 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.