وضعیت: باز
شماره سند:
تاریخ انتشار: 1403/06/17
مهلت ارسال پیشنهاد: 1403/06/27
فرصتها: براساس پیشنهادها قابل مذاکره خواهد بود.
تماس : 02166530680 – 02166533864
ارسال پروپوزالها: https://ghazal.inif.ir
عمومیسازی سامانههای کنترلی، یکی از کلان روندهای مهم در توسعه فناوریهای هوایی و بخصوص فناوریهای حوزه الکترونیک هوایی میباشد. به طور مشخص توسعه معماریهای اویونیک ماژولار یکپارچه یکی از تلاشهای فراگیر صورت گرفته در این حوزه است. به عبارت دیگر، ایجاد زیرساختهای سختافزاری عمومی که با کمک نرمافزارهای هوشمند و مبتنی بر سیستمعاملهای زمان واقعی، قابلیت اصلاح عملکرد طیف گستردهای از سامانهها را دارا باشند به یک نیاز و الزام عملیاتی تبدیل شده است. در این راستا، ارتقای ماژولهای الکترونیکی کنترل موتورهای توربینی بهگونهای که یک سختافزار واحد و عمومی قابلیت کنترل چند نمونه از موتورهای توربینی هم خانواده را دارا باشد یک ضرورت در راستای کاهش هزینهها، شتابدهی به تولید، تسریع در تامین قطعات، تسهیل تعمیرات و پشتیبانی مهندسی خواهد بود.
در حال حاضر به ازای هر موتور توربینی، یک سامانه مستقل کنترلی وجود دارد، هدف از این طرح، یکپارچهسازی محصولات موجود از لحاظ سختافزاری و نرمافزاری است. رویکرد در این طرح، یکپارچهسازی محصولی است که قابلیت انطباق با مجموعه گستردهای از موتورهای توربینی کوچک موجود در کشور را داشته باشد.
به عبارت دیگر، لازم است سختافزار واحد به گونهای طراحی و ارائه گردد که علاوه بر دارا بودن مشخصههای سختافزاری لازم به منظور کنترل انواع موتورهای توربینی، در عین حال مبتنی بر یک نرمافزار جامع قابلیت اعمال الگوریتمهای متناسب با کنترل هر یک از موتورها را نیز دارا باشد.
موتورهای مدنظر چهار نوع موتور توربینی توربوجت از کلاس 40 کیلوگرم و 50 کیلوگرم نیروی پیش رانش هستند.
مدلسازی آیروترمودینامیکی موتورهای توربینی مورد نظر در سطح دینامیک شفت، طراحی کنترل کلاسیک و هوشمند موتورهای مذکور در شرایط خاص محیطی، طراحی سختافزار عمومی، پیادهسازی الکترونیکی ساختار کنترل مورد نیاز و در نهایت توسعه نرمافزار مورد نیاز گامهای اصلی رفع این نیاز تحقیقاتی هستند.
از جمله چالشهای طرح میتوان به افزایش متغیرهای کنترل و متغیرهای اندازهگیری موتور، توسعه الگوریتمهای کنترل بر مبنای روشهای کنترل چندمتغیره، چندحلقهای و هوشمند، مدلسازی موتور به منظور تشخیص عیب و بهبود عملکرد اشاره کرد.
در این طرح پژوهشی از مجری انتظار میرود که در ابتدا به شبیهسازی دینامیکی موتورهای مدنظر بپردازد و پس از جداسازی دینامیک موتورهای توربینی، طراحی شبکه عصبی جامع و هوشمند انجام شود. در ادامه با طراحی سختافزار و کانالهای ورودی- خروجی و رزرو، به پیادهسازی شبکه عصبی مبتنی بر دادههای واقعی و تست الگوریتم در سختافزار بپردازد. در نهایت الگوریتم بهینه پیادهسازی و اعتبارسنجی نتایج انجام شود.
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 27 شهریورماه 1403 در سامانه غزال به آدرس https://ghazal.inif.ir ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.