فروش لپ تاپ نو و استوک بازاریان فروش عطر و ادکلن پرفیومی محمد طاها لطفی | taha lotfi طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ تاترین ، تاترین سکوی پرتاب برند شما توسعه دانش فنی بذر مصنوعی ارکیده - بومرنگ "شبکه خدمات نوآوری"
اشتراک گذاری با دوستان
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

وضعیت:  بسته

  شماره سند:

  تاریخ انتشار: 1403/05/20

  مهلت ارسال پیشنهاد: 1403/05/31

  فرصت‌ها: براساس پیشنهاد‌ها قابل‌ مذاکره خواهد بود.

 تماس : 02166539734 – 02166533864

  ارسال پروپوزال‌ها: https://ghazal.inif.ir

خلاصه فناوری

گل‌های ارکیده‌ با تنوع و زیبایی خیره‌کننده، از محبوب‌ترین گل‌های جهان هستند. اما تکثیر بسیاری از گونه‌های ارکیده به دلیل وابستگی به قارچ‌های میکوریزا و دانه‌های ریز و ناقص، دشوار و زمان‌بر است. فناوری بذر مصنوعی راه‌حلی نوین برای این چالش ارائه می‌دهد. این فناوری روشی نوین در زیست‌فناوری است که به کمک آن بذرهای مصنوعی با استفاده از مواد و فرایندهای مختلف تولید و کپسوله می‌شوند. در حال حاضر این روش به دلیل استفاده گسترده آن در نگه‌داری، حفاظت و حمل ‌و نقل مواد گیاهی با اهداف تجاری، بسیار کارآمد است. این فناوری شامل استفاده از هر گونه بافت مریستمی مانند نوک ساقه و جنین‌های سوماتیکی برای توسعه و حمل‌ و نقل بافت گیاهی در سطح وسیع است. فناوری بذر مصنوعی، روشی قابل توجیه برای انتشار جمعی از ژنوتیپ‌های گیاهان برتر است. تولید همسانه‌های گیاهی چندگانه توسط کشت بافت و انتشار به عنوان بذرهای مصنوعی یک جایگزین مفید و مناسب برای تولید هیبریدهای پرهزینه برای گیاهان مختلف است.

در این روش، ریزنمونه‌های گیاهی مانند سلول، بافت یا جنین، در یک ماتریکس حفاظتی مانند هیدروژل یا آلژینات، کپسوله می‌شوند. این کپسول‌ها شبیه به بذر عمل می‌کنند و حاوی تمام مواد مغذی لازم برای جوانه‌زنی و رشد گیاهچه هستند. از مزایای این روش می‌توان به تکثیر آسان، حفظ تنوع زیستی برای گونه‌های در خطر انقراض، ذخیره ژرم پلاسم آن‌ها و بهبود سلامت گیاه اشاره کرد.

درباره تیم پژوهشی

ر

نام و نام خانوادگی

رشته و مقطع تحصیلی

وضعیت فعلی

نقش در طرح

1

سید بدرالدین ابراهیم

سید طباطبایی

دکتری ژنتیک و اصلاح نباتات

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان

مجری

2

نعمت‌الله اعتمادی

دکتری علوم باغبانی

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان

همکار

3

مرضیه افاضل

ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی

فارغ‌التحصیل

همکار

4

زهرا مانیان

کارشناسی بیوتکنولوژی

فارغ‌التحصیل

همکار

سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی

دکتر بدرالدین ابراهیم سید طباطبائی، استاد تمام و عضو هیئت‌علمی گروه بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی اصفهان هستند. ایشان درجه دکتری خود را در زمینه ژنتیک و اصلاح نباتات از دانشگاه سیدنی استرالیا کسب کرده‌اند و به صورت تخصصی در زمینه کشت بافت گیاهی، ژنتیک و اصلاح نباتات فعالیت دارند. رزومه آقای دکتر سیدطباطبایی و مقالات چاپ شده ایشان در اینجا قابل مشاهده است. طرح حاضر به سرپرستی دکتر سید طباطبائی و متشکل از دانش‌آموختگان رشته مهندسی کشاورزی است که با همکاری دکتر اعتمادی از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام خواهد شد.

ضرورت مسئله

گل ارکیده به دلیل زیبایی و عمر طولانی، به عنوان گیاه گلدانی گلدار و گل شاخه بریده مورد استفاده قرار می­گیرد. این گل‌ها به علت نبود امکان جوانه‌زنی بذرهایشان در بیرون از محیط طبیعی که در آن زندگی می‌کنند، همیشه مورد توجه پژوهشگران بوده‌اند و به این دلیل از گذشته تا حال به دنبال پیدا کردن روش‌هایی برای تولید انبوه آن‌ها در محیط‌های مصنوعی هستند.

از چالش‌های عمده در پرورش ارکیده می‌توان به دشواری تکثیر ارکیده‌ها به روش رویشی دانست. از سوی دیگر سبز نشدن بذرهای ارکیده و نیز ترشح مواد فنولیک، سازگار کردن و تفاوت‌‍‌های همسانه بدنی از دیگر عوامل بازدارنده تولید گیاهچه‌های این گل خواهد بود.

استفاده از فنون کشت بافت از جمله راه‌های مطرح برای تکثیر ارکیده­‌ها در مقیاس وسیع، به ویژه گونه­‌های هیبرید و در حال انقراض است که سبب شده است تا این گیاهان از جمله گونه‌های گل برتر جهان مطرح باشند. در واقع با توجه به تنوع گونه­‌های مختلف گل ارکیده می­توان با پرورش، تجاری­سازی و صادرات به کشور­های دیگر علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار سبب ارزآوری نیز شود.

 

مسئله اصلی تحقیق

گیاه ارکیده بذرهای بسیار ریزی دارد و این امر در کنار نیاز به وجود قارچ هم‌زیست برای جوانه‌زنی، تکثیر بذر این گیاه را در شرایط خارج از طبیعت بسیار محدود می‌کند. هدف این پژوهش، دستیابی به بذر مصنوعی ارکیده فالانوپسیس است.

فناوری بذر مصنوعی در درجه اول شامل کپسوله کردن جنین‌های سوماتیک در یک پوشش محافظ است. این دانه‌ها دارای پتانسیل تبدیل شدن به یک گیاه کامل در شرایط آزمایشگاهی و همچنین شرایط خارج از آن هستند. از جمله مزایای این فناوری می‌توان به امکان تولید در مقیاس بزرگ، حفظ یکنواختی ژنتیکی که در اکثر روش‌های کشت بافت گیاهی نمی‌توانند یکنواختی ژنتیکی را برای مدت طولانی حفظ کنند، تکثیر سریع گیاهان، تحویل مستقیم قطعات گیاهی (محافظت شده با پوشش زنده) به مزرعه، دارای پتانسیل ذخیره‌سازی بدون از دست دادن قابلیت رشد و حمل و نقل آسان‌تر در مقایسه با گیاهچه‌ها اشاره کرد.

در این طرح پس از دستیابی به بذور مصنوعی ارکیده فالانوپسیس امکان استفاده از آن توسط بسیاری از تولیدکنندگان توانمند کشور حتی در شرایط آب و هوایی نامناسب برای گل ارکیده فراهم می‌شود که نقش مهمی در توسعه کشاورزی و اشتغال‌زایی خواهد داشت.

مراحل انجام پژوهش به شرح زیر است:

  • نمونه‌برداری و تهیه ریزنمونه
  • کشت ریزنمونه‌ها و رسیدن به گیاهچه‌های حاصل از جنین‌زایی مستقیم
  • بلوغ جنین‌های سوماتیکی
  • کپسوله کردن جنین‌های سوماتیکی
  • ارزیابی تبدیل جنین‌ها به گیاه
  • کشت در شرایط گلخانه‌ای

کاربرد و مزایا

  • امکان کشت ارکیده در مناطقی بدون شرایط آب و هوایی مناسب برای رشد ارکیده
  • امکان حفظ گونه‌های در خطر انقراض ارکیده و ذخیره ژرم پلاسم آن‌ها
  • امکان تکثیر سریع و آسان ارکیده‌ها و منجر به تولید انبوه گل‌های ارکیده باکیفیت بالا و قیمت مناسب

خروجی‌های مورد انتظار تحقیق

  • گونه مورد استفاده: ارکیده فالانوپسیس
  • قوه نامیه: 90%
  • قوه انبارداری: 9 ماه

هزینه و زمان اجرای طرح

  • هزینه اجرای طرح در بازه 500 تا 700 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح بین 11 تا 13ماه برآورد می‌شود.

تسهیم مالیک فکری

  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سـهیم خواهـد بـود و انتشـار مقالـه مشـترک توسـط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلـی و خارجـی، ارائه مقالـه در کنفرانس‌هـا و سـمینارها بـا موافقـت و اشـاره بـه نـام همـه دست‌اندرکاران مجـاز خواهـد بود.
  • مالکیـت منافـع مـادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).

ارسال درخواست

  • درخواست‌های مشـارکت صرفاً بایـد در چارچوب موردنظر صنـدوق نوآوری و شـکوفایی، تدویـن و حداکثـر تـا تاریـخ 1403/07/15در سـامانه غـزال صنـدوق نوآوری و شـکوفایی به نشـانی inif.ir ثبت شوند. درخواست‌هایی کـه در چارچوبـی غیرازآن، یـا بـه روش‌های دیگـر بـه دسـت صنـدوق نـوآوری و شـکوفایی برسـند، وارد فراینـد ارزیابـی نخواهنـد شـد.