فروش لپ تاپ نو و استوک بازاریان فروش عطر و ادکلن پرفیومی محمد طاها لطفی | taha lotfi طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ تاترین ، تاترین سکوی پرتاب برند شما توسعه دانش‌فنی حلال اسید و فرایند اسیدکاری ماتریکسی چاه‌های کم بازده - بومرنگ "شبکه خدمات نوآوری"
اشتراک گذاری با دوستان
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

وضعیت:  بسته

  شماره سند:

  تاریخ انتشار: 1402/07/09

  مهلت ارسال پیشنهاد: 1402/07/22

  فرصت‌ها: براساس پیشنهاد‌ها قابل‌ مذاکره خواهد بود.

 تماس : 02166539734 – 02166533864

  ارسال پروپوزال‌ها: https://ghazal.inif.ir

خلاصه فناوری

با توجه به اهمیت صنعت نفت و گاز در کشور و موقعیت استراتژیک آن، بهره‌برداری حداکثری از پتانسیل موجود، سرمایه‌گذاری در روش‌های زودبازده و چاه محور حائز اهمیت است. یکی از روش‌های چاه محور که نقش بسیار مهمی در بهبود تولید چاه‌های کم‌بازده ایفا می‌کند، اسیدکاری چاه و استفاده از حلال اسید، جهت انگیزش چاه است. از جمله مزایای این روش می‌توان به توانایی حلال اسید در نفوذ و توزیع در سازند، عملکرد مناسب در دماهای بالا، کاهش خطرات خوردگی و آسیب به تجهیزات، کاهش آسیب سازندی، توانایی ترکیب با سایر مواد شیمیایی جهت بهبود ترشوندگی و… اشاره کرد. هدف از این تحقیق، بهبود کارایی و اثربخشی فرایند اسیدکاری ماتریکس با ارائه فرمولاسیون حلال اسید است.

درباره تیم پژوهشی

ردیف

نام و نام خانوادگی

رشته و مقطع تحصیلی

وضعیت فعلی

همکار/ مشاور طرح

1

سید شهاب‌الدین آیت‌اللهی

دکتری مهندسی نفت

استاد تمام

مجری

2

مسعود کریمی

دکتری مهندسی نفت

فارغ‌التحصیل

همکار

3

سید امیرحسین موسوی

ارشد مهندسی نفت

فارغ‌التحصیل

همکار

4

علیرضا اقدام

ارشد مهندسی نفت

فارغ‌التحصیل

همکار

سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی

دکتر سید شهاب‌الدین آیت‌اللهی، استاد تمام دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف، در سال 1374 در مقطع دکتری از دانشگاه واترلو کانادا فارغ‌التحصیل شدند. تیم حاضر به سرپرستی دکتر آیت‌اللهی، متشکل از دانشجویان و دانش‌آموختگان دانشگاه صنعتی شریف است که در نظر دارد با توجه به تجارب قبلی در زمینه ازدیاد برداشت، نیروی انسانی متخصص و زیرساخت‌های آزمایشگاهی موجود، طرح توسعه دانش فنی حلال اسید را اجرا و فرایند اسیدکاری ماتریکسی را ارائه دهد.

ضرورت مسئله

اسیدکاری فرایندی است که در آن طی واکنش مواد و انحلال سنگ مخزن یا مواد صدمه زننده و مسدودکننده، تولید چاه افزایش می‌یابد. توسعه و استفاده از این فناوری در ایران و دنیا، به دلیل اهمیت استخراج نفت و گاز و افزایش بهره‌وری از مخازن، همواره مورد توجه قرار گرفته است. در سال 2003، شرکت ملی نفت ایران با هدف تولید حلال اسید جهت اسیدکاری ماتریکسی چاه‌های نفتی، طرح تولید حلال اسید را راه‌اندازی کرد، در حال حاضر نیز فرایند تزریق حلال اسید در چاه‌های نفت و گاز کشور در حال انجام است. اما صنعت با چالش‌های قابل‌توجهی در دستیابی به عملیات موفقیت‌آمیز اسیدکاری مواجه است. نرخ موفقیت پایین عملیات اسیدکاری به‌وسیله حلال اسید و مسائل مربوط به انحراف و توزیع اسید نشان می‌دهد که تحقیقات موجود نتوانسته است نیازهای صنعت را برآورده کند.

حلال اسید به دلایل مختلفی در صنعت نفت و گاز مورد استفاده قرار می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش تماس با مخزن و نفوذ بهتر اسید به داخل ماتریکس سنگ
  • کاهش آسیب به سازند
  • بهبود جریان مایعات در سازند و افزایش نرخ تولید
  • کاهش تولید محصولات جانبی ناخواسته مانند گازهای سمی
  • دوستدار محیط زیست با توجه به تولید کمترین میزان گازهای سمی، کاهش میزان استفاده از مواد شیمیایی خطرناک، تولید محصولات جانبی کمتر

مسئله اصلی تحقیق

این تحقیق در راستای شناسایی چالش‌های استفاده از حلال اسید برای اسیدکاری ماتریکس در چاه‌های نفت و گاز و ارائه راه‌حل و فرمولاسیون برای غلبه بر این چالش‌ها در مقیاس صنعتی تعریف شده است. در واقع هدف، بهبود کارایی و اثربخشی فرایند اسیدکاری ماتریکس با استفاده از حلال اسید است.

انواع مختلف اسید و افزایه‌ها وجود دارد که بر حسب نیاز و شرایط هر چاه می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. فرمول‌های اسید ممکن است برای اسیدکاری ماتریسی و شکست هیدرولیکی سازند توسط اسید و بسته به میزان انگیزش و یا افزایش تولید مورد نظر درخواست شود. موفقیت عمل اسیدکاری به انتخاب نوع اسید، مقدار آن و محدودیت‌های مربوط به آن بستگی دارد. از جمله چالش‌های فرایند می‌توان به تنوع خصوصیات سنگ مخزن (جنس، تراوایی و هتروژنیتی…)، تنوع خصوصیات نفت و سیال مخزن، تنوع آسیب‌های سازندی ناحیه اطراف چاه، سازگاری سیال تزریقی و سیال مخزن برای عدم تشکیل رسوب و لجن نفتی و تنوع شرایط دمایی و فشاری مخزن اشاره کرد.

در این طرح پژوهشی مدنظر است که در گام ابتدایی به طراحی فرمولاسیون حلال اسید و طراحی آزمایش برای آزمودن فرمولاسیون ارائه‌شده پرداخته شود، در ادامه پس آنالیز پایداری، خوردگی تشکیل لجن نفتی و پایداری امولسیون بررسی شده و با استفاده از تجزیه تحلیل نتایج حاصل فرمولاسیون بهینه‌سازی خواهد شد. سپس به طراحی شرایط اسیدزنی در شرایط واقعی مخزن پرداخته و تزریق اسید در دما و فشار بالا انجام خواهد شد تا در نهایت فرایند و فرمولاسیون نهایی ارائه شود.

 

مزایا

  • بهبود کارایی فرایند اسیدکاری ماتریکس با استفاده از حلال اسید
  • کاهش خطر و صدمات در طول فرایند اسیدی کاری ماتریکس
  • کاهش تاثیرات منفی اسیدکاری ماتریکس بر محیط زیست و ارتقای پایداری

کاربردها

  • بهبود عملکرد اسیدکاری ماتریکس چاه‌های کم‌بازده در صنعت نفت و گاز با استفاده از حلال اسید

خروجی‌های مورد انتظار تحقیق

  • توسعه و تولید حلال اسید با زمان پایداری 4 تا 6 ساعت در شرایط دمایی 180 تا 270 درجه فارنهایت
  • بهبود 20% نرخ موفقیت عملیات اسیدکاری

هزینه و زمان اجرای طرح

  • هزینه اجرای طرح در بازه 600 تا 800 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح بین 11 تا 14 ماه برآورد می‌شود.

تسهیم مالیک فکری

  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سـهیم خواهـد بـود و انتشـار مقالـه مشـترک توسـط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلـی و خارجـی، ارائه مقالـه در کنفرانس‌هـا و سـمینارها بـا موافقـت و اشـاره بـه نـام همـه دست‌اندرکاران مجـاز خواهـد بود.
  • مالکیـت منافـع مـادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).

ارسال درخواست

  • درخواست‌های مشـارکت صرفاً بایـد در چارچوب موردنظر صنـدوق نوآوری و شـکوفایی، تدویـن و حداکثـر تـا تاریـخ 1402/07/22 در سـامانه غـزال صنـدوق نوآوری و شـکوفایی به نشـانی inif.ir ثبت شوند. درخواست‌هایی کـه در چارچوبـی غیرازآن، یـا بـه روش‌های دیگـر بـه دسـت صنـدوق نـوآوری و شـکوفایی برسـند، وارد فراینـد ارزیابـی نخواهنـد شـد.